(RE)Volta CE Júpiter: des de la Rambla del Poblenou al carrer Agricultura. Un club políticament compromès.

Dimecres 3 de Novembre a les 17.30h es fa una ruta amb punt de trobada a la Rambla del Poblenou, 44.

La història del Club Esportiu Júpiter al segle XX va de la ma de la transformació dels barris del Poblenou, La Verneda, La Pau i Besòs Mar: de la industrialització, de la Manchester catalana, en plena efervescència del moviment obrer i anarcosindicalista català, passant pel cop d’estat franquista, la postguerra i la repressió, a la transformació del territori, acollint a centenars de milers d’obrers i obreres vingudes d’arreu d’Espanya, l’especulació, les lluites veïnals dels anys 60, 70 i 80, fins arribar a l’actualitat.

  • Trobada a l’Orxateria El Tio Che, a la Rambla del Poblenou, on es va fundar el Club Esportiu Júpiter quan era la Cerveseria Cebrián, l’any 1909. Parlarem dels orígens i d’aquest indret emblemàtic en la història del Club i dels barris de la zona.

Seguint pel c/Juncar a CAN SALADRIGAS, patrimoni industrial ara reconvertit en institut, biblioteca i centre d’imatgeria. Farem aquest recorregut per entendre què era i com era el territori en aquelles dècades, fent referència a La Manchester catalana (li deien), que era un dels epicentres de la indústria catalana, motor de l’economia espanyola.

  • L’esplendor del Club Júpiter: el primer i segon camps de futbol. Tot i que els primers partits es van fer en el Camp de la Bota, el primer camp de futbol va ser al c/Teulat (1912) i el segon camp al c/ Llull (1921). Anirem pel c/ Bilbao fins al c/ Llull/Lope de Vega, a l’emplaçament que va tenir el Júpiter com a camp de futbol on ara hi ha un parc, i al davant el Bar Júpiter, que havia estat seu del club fa 60 anys, i que encara manté el nom.

Introduírem l’etapa de La decadència del Club Júpiter. En aquesta etapa torna el Júpiter a canviar de camp de fútbol.La creació d’aquest tercer camp,a principis dels 40,també en el c/LLull, marca l’etapa de la postguerra i de la repressió franquista. També serà l’etapa de la decadència del Club. Parlarem d’aquesta etapa amb el transfons de la postguerra i el que aquesta significà i com va afectar el Club, així com va impactar en el territori.  Aquesta etapa obrirà un període que s’allargarà fins el canvi de seu del Club, i que ens permetrà resseguir el que s’estava produint als barris del voltant, a Catalunya, i a la resta d’Espanya, des d’on van començar a arribar centenars de milers de migrants.

  • Anirem  pujant pel c/Espronceda i quan arribem a la cantonada amb el c/Pujades, explicarem que en el número 276 d’aquest carrer va tenir el seu habitatge un famós militant obrer, anarquista, Gregorio Jover Cortés. Aprofitarem per  introduir els lligams entre el Club esportiu i el moviment obrer de l’època, i la presència dels obrers anarcosindicalistes entre els seus jugadors i associats. Va ser la seva època d’esplendor, què s’allargà, malgrat la dictadura de Primo de Rivera, fins el final de la guerra civil.
  • Seguirem pel carrer Espronceda i travessarem el Parc Central del Poblenou, on veurem l’antiga Fàbrica Oliva Artés, ara museu del MUHBA (que està en obres) i farem una ullada a CAN RICART.  En aquest marcintroduirem el tema de les reivindicacions veïnals, associacionisme de barri: Taula Eix Pere IV,  el futur del patrimoni industrial.
  • Seguint pel carrer Pere IV, travessarem l’antiga carretera de Mataró i podrem observar l’efecte de la desindustrialització. Passarem per Ca l’Alier, també per l’Escocesa; antigues fàbriques que ara s’estan reconvertit per altres usos. També podrem introduir el que comporta l’impacte del 22@ al barri i al territori.
  • Anirem pujant i caminarem pel c/Perú; observarem l’actualitat d’allò que queda del Poblenou/Provençals industrial.  Pujarem pel c/Josep Pla.  Des d’aquí veurem el Casal de Barri Ca L’Isidret i Ca l’Illa, també patrimoni industrial, una part d’aquesta en actiu.
  • L’exili: el quart i actual camp de futbol del Club Júpiter. Arribarem al c/Agricultura amb Concili de Trento.Aquest és l’emplaçament actual del Club Esportiu Júpiter, al barri de Provençals, a tocar de La Verneda, de La Pau i de Besòs Mar. De fet, aquest nou emplaçament significà pel Club una mena d’exili del bell mig del Poblenou, i també un cop dur per als seus associats i jugadors. 
  • En aquest espai serem rebuts pel Club de Fútbol Júpiter, i podrem fer un pica-pica en les seves dependències.  Acabarem doncs la passejada, podrem recuperar forces i parlarem d’allò que ens hagi quedat per parlar, i també d’altres iniciatives sorgides del Júpiter, com el Club Natació.

Inscripcions a www.lesrevoltes.cat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *